Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2021 20:57 - Как да се отучим от прекомерното потребление - правилото на 100те неща
Автор: milalea Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 539 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Даже осъзнавайки безсмислеността на прекомерното потребление, продължаваме да купуваме, купуваме и купуваме.Излежда темата е до толкова избита, че да се говори за това няма никакъв смисъл.  Обаче някакво ясно решение на проблема все още няма. Има хиляди разсъждение за това, колко е глупаво, но варианти практически никой не предлага.
 Днес ще ви разкажем за начина, който провериха върху себе си хиляди хора. Много от тях потвърдиха ефективността му, отбелязвайки при това потресаващи промени. Кой от нас  не иска да престане да бъде роб на вещите?

Запознайте се - Дейв Бруно, човекът опрoвергнал всички идеали на обществото за масово потребление. Компаниите ни казват, че ще сме щастливи, купувайки стоките им, но покупките не направили Дейв щастлив. Щастието не е в това. Не вещите трябва да управляват нас и живота ни - и така прекрасно се справяхме, докато рекламата и маркетингът не отгледаха поколения от McWorld-хора.

Дейв е забележителен с това, че предлага не някакви абстрактни тези, а напълно конкретен метод, облечен в проста и ясна форма. Човек не може да се отърве от властта на потребителството докато не промени отношението си към вещите.

Бруно започнал със себе си. Той разработил концепцията от 100 Things Challenge - правилото, съгласно което той цяла година живял с не повече от стотица лични вещи. Другото "много важно" имущество трябва да бъде разпродано, или по друг начин отлъчено за винаги от собственика. Само така - 100 неща и не повече. Естествено, при съставянето на топ 100, с които ще се наложи да живее 365 дена са нужни някакви условия, иначе би било много жестоко.
  • В списъка са само личните вещи, т.е. тези, които използвате изключително вие. Хладилник, телевизия и други домашни помошници за цялото семейство не се броят.
  •  Колекцията от ценни предмети (библиотека от редки книги, марки и подобни) се смята за една вещ.
  • Чорапи и долно бельо се смятат за една вещ. Тениски, ризи, джинси и други - всичко това се брои отделно.
  • Преди да се обновява новата вещ в списъка, трябва да се отървете от съществуващата.
  •  В продължение на цяла година едновременното количество вещи не трябва да превишава 100 броя. Ако имате вече 100 неща, но по една или друга причина изведнъж сте станали собственик на още една (подарили са ви за РД или НГ), то имате 7 дена за да се отървете от нея или т друга вещ от списъка си.
 Ето, изглежда това е всичко. При възникване на всякаква спорна ситуация действа главното правило - не повече от 100 неща, при всяко положение.
Ползата от този метод се усеща практически веднага. За кратък интервал от време ще забележите колко много място имате в апартамента, а в дългосрочна перспектива - значително ще се съкратят разходите.
След световната криза през 2008 година, идеята на Дейв бе привлякла хиляди американци, осъзнали крехкостта на съществуващата система и безсмислеността на съвременните идеали.
Дейв успешно мина назначеното му от самия себе си изпитание. Когато срокът свърши, той вече не искаше да се връща към предишното робство. Чувстваше абсолютна власт и контрол над живота си. Вещите вече не го управляваха, не определяха успеха му, действията, статуса и  възможностите.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milalea
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 58289
Постинги: 35
Коментари: 10
Гласове: 190
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930