Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2021 23:07 - Първата черна дупка, която някога е била открита, е по-масивна, отколкото предполагахме
Автор: milalea Категория: Новини   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новите наблюдения на първата черна дупка, открита някога, са накарали астрономите да се съмняват в това, което знаят за най-загадъчните обекти на Вселената.

Публикувано на 18 февруари в списание Science от Международния център за радиоастрономически изследвания (ICRAR), изследването показва, че системата, известна като Cygnus X-1, съдържа най-масивната черна дупка със звездна маса, откривана някога без използването на гравитационни вълни.

Първата открита черна дупка

Cygnus X-1 е една от най-близките черни дупки до Земята. Открит е през 1964 г., когато чифт броячи на Гейгер са били носени на борда на подорбитална ракета, изстреляна от Ню Мексико.

Обектът беше във фокуса на известна научна залагания между физиците Стивън Хокинг и Кип Торн, като Хокинг заложи през 1974 г., че това не е черна дупка. Хокинг приема залога през 1990 г.

По-далеч от мисълта

За да наблюдава черната дупка в съзвездието Кокошка, международният екип използва радиотелескоп с 10 ястия, разпространен в Съединените щати, заедно с интелигентна технология за измерване на разстоянията в космоса. Това широко разпространение на плочите позволява на астрономите да елиминират влиянието на движението на Земята около слънцето, за да измерват разстоянието на отдалечени обекти.

Според изявлението на центъра, астрономът Джеймс Милър-Джоунс от университета Къртин, който е ръководил изследването, каза: „Ако можем да видим един и същ обект от различни места, можем да изчислим отдалечеността му от нас, като измерим до каква степен изглежда обектът преместване спрямо фона. "

„В продължение на шест дни наблюдавахме пълна орбита на черната дупка и използвахме наблюдения, направени от същата система със същия телескоп през 2011 г.“, каза професор Милър-Джоунс. „Този ​​метод и новите ни измервания показват, че тя е по-далеч, отколкото се смяташе досега, с черна дупка, която е значително по-масивна.“

Новите измервания също така установиха, че тя е на 20% по-далече от Земята, отколкото се смяташе досега въз основа на първоначалните резултати от 1964 г.

Според изявлението на центъра, въпреки че Черната дупка X-1 все още е една от най-близките известни черни дупки,  учените са открили в новите си наблюдения, че тя е по-далеч от посочените предишни изчисления, тъй като е на 7200 светлинни години (9,5 трилиона километри от Земята)

 

По-голяма и по-бърза

В допълнение, изследването показва, че системата, известна като (Cygnus X-1), съдържа най-голямата черна дупка със звездна маса, откривана без използване на гравитационни вълни.

Джоунс казва, че Черната дупка X-1 е най-голямата известна черна дупка в съзвездието на Млечния път и сред най-силните източници на рентгенови лъчи, които могат да се видят от планетата. 

Той добави: "Черната дупка в системата (Cygnus X-1) започна своя живот като звезда с маса около 60 пъти масата на слънцето и се срути преди десетки хиляди години", и че "тя се върти около нейната гигантска звезда на всеки 5 дни и половина на разстояние една пета от разстоянието между земята и слънцето. "

Според нови наблюдения масата на черната дупка е 21 пъти по-голяма от масата на нашето слънце, което е с около 50% повече от масата, която учените досега са смятали.

Относно скоростта на черната дупка, китайският изследовател Xueshan Zhao, съавтор на статията, казва, „„ Използвайки актуализираните измервания за масата на черната дупка и нейното разстояние до Земята, успях да потвърдя, че Cygnus X-1 се върти невероятно бързо - много близо до скоростта на светлината и по-бързо от всяка друга черна дупка, открита до момента. 







Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milalea
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 58287
Постинги: 35
Коментари: 10
Гласове: 190
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930